Kulczyk (Serinus serinus)

Polub i udostępnij jeżeli Ci się podoba

Kulczyk zwyczajny, kulczyk (Serinus serinus)

Kulczyk zwyczajny, kulczyk (Serinus serinus) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny łuszczaków (Fringillidae).

Występowanie

Zamieszkuje zachodnią, południową i środkową Europę i północną Afrykę. Populacje południowe osiadłe, północne – wędrowne, zimują w południowej Europie (przeloty III–V i IX–XI). Poza sezonem lęgowym tworzy stada, często mieszane z czyżami i innymi łuszczakami.
W Polsce średnio liczny lub nieliczny ptak lęgowy, o liczebności zróżnicowanej zależnie od regionu (liczny na Pogórzu Karpackim i w większych miastach, nieliczny na wschodzie kraju).

Cechy gatunku

Najmniejszy z europejskich łuszczaków, zbliżony wielkością do czyża zwyczajnego. Samce mają kuper, pierś i czoło cytrynowożółte, a brzuch biały. Grzbiet, głowa i boki wyraźnie kreskowane. Przez skrzydła przechodzą dwie jaśniejsze pręgi. Upierzenie samicy podobne do samca, ale bledsze, zielonoszare.

Wymiary średnie

Długość ciała: ok. 11 cm
Rozpiętość skrzydeł: ok. 20 cm
Masa ciała: ok. 12 g

Głos

Pieśń jest dość monotonna, mało urozmaicona, utrzy­mana w szybkim tempie, bez wyraźnego początku i zakończenia, o charakterystycznej syczącej czy też trzeszczącej barwie głosu, powiązana w jedną nieprzerwaną całość, a nie podzielona na oderwane zwrotki jak pieśń szczygła czy makolągwy. Śpiew ten jest szybszy, mniej urozmaicony i bardziej szorstki niż śpiew innych łuszczaków. Głosem wabiącym jest krótki, szybki trel „bibibibip", sprawiający wrażenie bardziej melodyjnego niż właściwy śpiew.

Siedliska

Obrzeża borów i lasów mieszanych, parki, otwarte przestrzenie ze skąpą, niską roślinnością.

Okres lęgowy

Wyprowadza do 2 lęgów w ciągu roku.

Gniazdo

Starannie uwite i umieszczone na wysokości 3–8 metrów nad ziemią w okółku bocznej gałęzi.

Jaja

W maju składa 3–4 jaja o średnich wymiarach 11x16 mm, białe z odcieniem niebieskawym i nielicznymi, słabo widocznymi, czerwonymi plamkami.

Wysiadywanie

Od zniesienia ostatniego jaja trwa 10–13 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe przez okres 2 tygodni.

Pożywienie

Wyłącznie nasiona chwastów.

Ochrona

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kontakt z nami

  • Adres:
    Ptaki24.pl
    E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Dołącz do nas:

Wiersze Doti

"Samodzielni, zawsze dzielni"
Kiedy przyjdzie w końcu wiosna,
Taka ciepła i radosna.
I obfita w smakołyki,
Które pieszczą nam przełyki.
Chcemy same sobie radzić,
By nikomu już nie wadzić.
Wolne dać już Hubertowi,
Tak już wiele dla nas zrobił.
Wybudował nam stołówkę,
Więcej wydał niźli stówkę.
Taki karmnik istne cudo,
A w karmniku było grubo.
Za to wszystko dziękujemy,
Lecz jeszcze raz ostatni dokładki (w sobotę) oczekujemy.