Kulczyk (Serinus serinus)

Polub i udostępnij jeżeli Ci się podoba

Kulczyk zwyczajny, kulczyk (Serinus serinus)

Kulczyk zwyczajny, kulczyk (Serinus serinus) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny łuszczaków (Fringillidae).

Występowanie

Zamieszkuje zachodnią, południową i środkową Europę i północną Afrykę. Populacje południowe osiadłe, północne – wędrowne, zimują w południowej Europie (przeloty III–V i IX–XI). Poza sezonem lęgowym tworzy stada, często mieszane z czyżami i innymi łuszczakami.
W Polsce średnio liczny lub nieliczny ptak lęgowy, o liczebności zróżnicowanej zależnie od regionu (liczny na Pogórzu Karpackim i w większych miastach, nieliczny na wschodzie kraju).

Cechy gatunku

Najmniejszy z europejskich łuszczaków, zbliżony wielkością do czyża zwyczajnego. Samce mają kuper, pierś i czoło cytrynowożółte, a brzuch biały. Grzbiet, głowa i boki wyraźnie kreskowane. Przez skrzydła przechodzą dwie jaśniejsze pręgi. Upierzenie samicy podobne do samca, ale bledsze, zielonoszare.

Wymiary średnie

Długość ciała: ok. 11 cm
Rozpiętość skrzydeł: ok. 20 cm
Masa ciała: ok. 12 g

Głos

Pieśń jest dość monotonna, mało urozmaicona, utrzy­mana w szybkim tempie, bez wyraźnego początku i zakończenia, o charakterystycznej syczącej czy też trzeszczącej barwie głosu, powiązana w jedną nieprzerwaną całość, a nie podzielona na oderwane zwrotki jak pieśń szczygła czy makolągwy. Śpiew ten jest szybszy, mniej urozmaicony i bardziej szorstki niż śpiew innych łuszczaków. Głosem wabiącym jest krótki, szybki trel „bibibibip", sprawiający wrażenie bardziej melodyjnego niż właściwy śpiew.

Siedliska

Obrzeża borów i lasów mieszanych, parki, otwarte przestrzenie ze skąpą, niską roślinnością.

Okres lęgowy

Wyprowadza do 2 lęgów w ciągu roku.

Gniazdo

Starannie uwite i umieszczone na wysokości 3–8 metrów nad ziemią w okółku bocznej gałęzi.

Jaja

W maju składa 3–4 jaja o średnich wymiarach 11x16 mm, białe z odcieniem niebieskawym i nielicznymi, słabo widocznymi, czerwonymi plamkami.

Wysiadywanie

Od zniesienia ostatniego jaja trwa 10–13 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe przez okres 2 tygodni.

Pożywienie

Wyłącznie nasiona chwastów.

Ochrona

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kamery off-line

Nasze kamery, które są aktualnie wyłączone (działają sezonowo).
Wybierz kamerę i przeglądaj archiwum:

  • Karmnik dla ptaków drapieżnych w Bieszczadach

    Karmnik dla ptaków drapieżnych

    Bieszczady

  • Budka lęgowa #01 w środku dla ptaków w ogrodzie

    Budka lęgowa dla ptaków #01

    Ogród

  • Karmnik dla ptaków w ogrodzie

    Karmnik/Poidełko dla ptaków w pniu wiązu

    Ogród

  • Dziupla lęgowa #01 w środku dla ptaków w Bieszczadach

    Dziupla lęgowa dla ptaków #01

    Bieszczady

  • Karmnik w ogrodzie dla bażantów

    Karmnik dla bażantów

    Ogród

  • Dziupla lęgowa #02 w środku dla ptaków w Bieszczadach

    Dziupla lęgowa dla ptaków #02

    Bieszczady

  • Budka lęgowa dla ptaków #01 z zewnątrz dla ptaków w ogrodzie

    Budka lęgowa dla ptaków #01 z zewnątrz

    Ogród

  • Budka lęgowa dla ptaków #02 z zewnątrz dla ptaków w ogrodzie

    Budka lęgowa dla ptaków #02 z zewnątrz

    Ogród

  • Dziupla lęgowa dla ptaków #01 z zewnątrz w Bieszczadach

    Dziupla lęgowa dla ptaków #01 z zewnątrz

    Bieszczady

  • Dziupla lęgowa dla ptaków #02 z zewnątrz w Bieszczadach

    Dziupla lęgowa dla ptaków #02 z zewnątrz

    Bieszczady

Kontakt z nami

  • Adres:
    Ptaki24.pl
    E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Dołącz do nas:

Wiersze Doti

"Bażant"
Zjawił się dziś król łaskawy,
By skosztować pysznej strawy.
Lecz gdzie Panie się podziały?
Bez pokłonu odleciały?
Myśli sobie, co ja zrobię?
Pojem sobie, ech....na zdrowie
I poskubał jeszcze chwilkę
I odleciał gdzieś za winkiel.