Obecnie zaobserwować można wszechobecny trend na zdrowe odżywianie. W prawidłowo dobranej diecie powinna znajdować się odpowiednia dzienna dawka składników mineralnych oraz różnego rodzaju witamin.
Jedną z nich jest witamina e. Dlaczego jest tak ważna w naszej diecie i jakie korzyści wynikają z przyjmowania tej witaminy?
Właściwości witaminy E
Witamina E, wraz z witaminą A, D i K należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że nie jest ona wydalana wraz z moczem i potem, lecz magazynowana w organizmie. Witamina ta wpływa na wiele różnych funkcji organizmu, takich jak:
- chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a także uszkodzeniem komórek, które jest wywoływane przez wolne rodniki;
- uczestniczy w ochronie czerwonych krwinek, ekspresji genów oraz przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym organizmie;
- przeciwdziała zakrzepom, ponieważ bierze udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych oraz zmniejszaniu zlepiania się płytek krwi.
Przede wszystkim jednak witamina E nazywana jest witaminą płodności, ponieważ wykazuje właściwości przeciwdziałające bezpłodności. Dieta uboga w tę witaminę przyczynia się do zaburzeń płodności u mężczyzn, ponieważ w procesie spermatogenezy powstają plemniki o niskiej jakości, mało ruchliwe i bez witek. Z kolei dieta bogata w ten składnik zapobiega wadom cewy nerwowej płodu oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży.
Do innych właściwości tej witaminy należy hamowanie utleniania cholesterolu LDL, dlatego też przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Ponadto witamina E bardzo mocno oddziałuje także na wzrok.
Niedobór witaminy E
Tak jak w przypadku innych witamin, nieprawidłowa dieta może spowodować niedobór witaminy E w organizmie. Sytuacja taka zdarza się niezwykle rzadko, jednak może wiązać się z przykrymi konsekwencjami, takimi jak: spadek jej poziomu w osoczu krwi, dystrofia mięśniowa u osób dorosłych, czy też przyspieszony rozpad krwinek czerwonych. Szczególną uwagę należy zwracać na odpowiednią dawkę tej witaminy u niemowląt, albowiem jej niedobór może spowodować zahamowanie wzrostu naczyń krwionośnych w oku, konsekwencją czego może być ślepota.
By zapobiec niedoborowi w organizmie tej witaminy, należy obserwować sygnały, nadawane przez organizm. Do objawów niedoboru witaminy E należą: zmęczenie, wypadanie włosów, anemia, a także problemy z zębami i kośćmi czy też podatność na infekcje.
Podsumowując, witamina E, tak jak pozostałe witaminy i składniki mineralne, jest niezwykle ważna w naszym organizmie i oddziałuje na wiele istotnych funkcji. Dlatego tak ważne jest wprowadzanie jej w codziennej diecie, np. w postaci orzechów, pełnych ziaren zbóż oraz zielonych warzyw. Szczególnie osoby planujące zajście w ciążę powinny zwrócić na ten fakt szczególną uwagę, albowiem witamina ta ma bardzo duży wpływ na płodność.